S
Saat Astrolojisi: Astrolojinin sorularla ilgilenen branşıdır. Astrolog, danışanın belirli soruları sorduğu zaman için bir harita oluşturur ve bir sonuç öngörür.
Sabit (Fixed): Burçların üç niteliğinden biri. Sürekliliği, amaç sahibi olmayı, inatçılığı temsil eder. Sabit burçlar Boğa, Aslan, Akrep ve Kova’dır.
Sabit Yıldızlar: Sabit yıldızlara bu isim onları gezegenlerden veya Zodyak’ta hareket etmekte olan gökcisimlerini ayırt etmek için verilmiştir. Sabit yıldızlar, Dünya’ya göre durağan gözükürler. Aslında ekinoksların kayması neticesinde her yıl 1 dakikadan biraz daha az bir sürelik ilerleme kaydederler. Sonuç olarak 72 yılda 1° kayma söz konusudur. Gezegenlerin yaptığı gibi ekliptiğin bir tarafından öbür tarafına hareket etmezler. Ekliptiğe yakın olanlar ve önemli parlaklık basamağında olanlar fark edilir etkiye sahiptirler. Sabit yıldızlar Zodyak’ın içinde değil, onun ötesinde, takımyıldızların içindedirler.
Seçimsel Astroloji: Electional astrology. Özellikle ortaçağ döneminde Arap astrologlar tarafından kullanılmış olan, Seçimsel Astrolojinin saptamaya yönelik astroloji branşıdır. İş girişimleri, sağlıkla ilgili müdahaleler, her tür anlaşmalar, alım satım gibi konularda sıkça müracaat edilen bir tekniktir.
Sekstil: iki gökcismi birbirinden yaklaşık 55-65 derece mesafeyle konumlandığında meydana gelen açı.
Semboller (Planets and Signs): Işıklar, gezegenler ve burçları belirten şekillere ‘sembol’ denilir.
Serpme: Bir doğum haritasında güçler ayrı ayrı burçlara dağılmışsa buna ‘Serpme’ denilir. Bu tür dağılış insanın pek çok şeye ilgi duymasına neden olabilir.
Sert Etkiler (Affliction): Bir gezegenin başka gezegenlere kare ya da karşıt bakış açısı oluşturması ya da zararlı ve zayıf etkili olduğu burçlarda bulunması.
Sessiz Burçlar: Yengeç, Akrep ve Balık.
Sinastri: İki veya daha fazla doğum haritasının birbirleriyle kıyaslanmasıdır.
Singleton ( tek planet ): Bir yarımkürede tek başına duran gezegen.
Sinister açı: Yavaş bir planetin, hızlı bir planetin solunda kalması yani Zodyak’ta ileride olmasıdır. Etkisi, dekster açıya göre daha zayıftır; uzaklaşan açı ile karıştırılmamalıdır.
Solar Arc: Her gezegenin Güneş yayı kadar, yani Güneş’in ikincil Progress’te ilerletildiği kadar ilerletildiği bir tekniktir. Bütün harita kişinin yaşı kadar ilerletiliyor. 1 yıl = 1 derece. Bu teknikle hareketler hep ileri doğrudur, Progress’te olduğu gibi geri hareket söz konusu değildir. Daha ziyade kadersel olanı gösterir, Progress’te olduğu gibi kişinin psikolojik durumunu değil.
Solar dönüş: Transit Güneş’in, doğum anındaki Güneş derecesine geri dönmesiyle başlayan yeni 1 yıllık döngüdür.
Stelyum: İkiden fazla gök cisminin bir ara¬ya gelmesidir. Yoğun enerjiyi ifade eder.
Su: Doğadaki su elementiyle benzeşim kuru¬larak burçların sınıflandırılması. Akrep, Balık ve Yengeç, su burçlarındandır.
Syzygy: Syzygy Ante Navitatem (SAN). Doğumdan önceki yeniay veya deolunay derecesi. Ortaçağ Astrolojisi’nde, haritanın Almuten’inin veya Hyleg’inin hesaplamasında önem taşır.
Ş
Şans Noktası: Yükselen Burç, Güneş ve Ay kombinasyonu ile belirlenen ve kişinin mutluluğunu simgeleyen horoskop haritasındaki nokta. Yükselen burç + Ay – Güneş.
Şiron: Chiron ( Okunuşu Şiron ) 1977 yılında Satürn ile Uranüs’ün yörüngeleri arasında bulunan küçük bir platoneiddir. Platoneid Güneş sistemi içindeki gezegen yapısında ve göktaşları ile esteroidlerden farklı gök cisimlerine verilen addır. Bu yapısı ile Chiron astrolojik çalışmalarda bir gezegen olarak değerlendirilir. “Şifacı” veya “gökkuşağı köprüsü” olarak da bilinir.
T
Takımyıldızlar: Astronomi biliminin kabul ettiği belirli yıldız gruplaşmaları. Aralarından on ikisi Güneş’in yılık yörüngesinde farklı pozisyonlarda konumlanır ve bu yörüngedeki 12 dilime isimlerini verir. Ekliptik üstündeki takım yıldızların isimleri burçlara da verilmiştir. Fakat burçlar adlarını aldıkları takımyıldızlarla aynı yerlere düşmezler.
Tali açılar: Kavuşum, altmışlık, kare, üçgen ve karşıt açının dışında kalan açılar.
Temel Asalet: Bir gezegenin içinde yerleşimde bulunduğu burçta 5 temel asaletten en az birine sahip olması durumu. Bu 5 temel asalet: burç yöneticiliği, yücelme yöneticiliği, üçlü yöneticiliği, terim yöneticiliği ve dekan yöneticiliğidir. Bu asaletlerden herhan¬gi birinde yerleşmiş bulunan bir gezegen kendi doğasının gereğini yerine getirebilecek güce sahiptir. Ama burada bir hiyerarşi söz konusudur. Gezegenler taahhütlerini en çok burç ve yücelme yöneticiliğine sahipseler; daha az seviyede üçlü ve terim yöneticiliğine sahipseler ve en az da dekan yöneticiliğine sahipseler yerine getirebilirler. Örneğin Venüs Balık’ta yücelme ve üçlü asalete sahiptir. Doğasının gereği olan sevgi, estetik, güzellik gibi kavramlar konusunda dediğini yaptırabilecek meziyete, güce ve avantaja sahiptir.
Terazi (Libra): Güneşin 23 Eylül – 23 Ekim devresinde yer aldığı, Zodyak’ın yedinci burcudur.
Terim Yöneticiliği: 30 derece uzunluğundaki Zodyak burçlarında 5 bölümleme yapılarak, her bir döneme ait derecelere isabet eden bir yönetici gezegen saptanır. Örneğin Yengeç’in 7. derecesi ile 13. derecesi arasında Venüs terim yöneticisidir. Terim yöneticiliği Güneş ve Ay için uygulanmaz. Terimlerin çok eski metinlerde ve ortaçağ metinlerinde 3 çeşidi vardır. Bunlar, Mısır, Kaide ve Ptolemy’ nin terim yöneticiliği tablolarıdır.
Tesadüfi Asalet: Gezegenin harita içerisinde yerleşimde bulunduğu eve göre değerlendirilir. Birincil evlerde bulunan gezegenler taahhütlerini %100 performansla yerine getirirken, ikincil evlerde bulunan gezegenler %50, üçüncül evlerde bulunan gezegenler %25 performansla taahhütlerini yerine getirebilecek güce sahiptirler.
Tesadüfi İyicil: Kötücül bir gezegenin, harita içerisinde iyicil evlerden birinde yerleşimde, asaletli, zarar görmemiş durumda olmasıyla, harita içerisinde, sınırlı fayda üretse de en azından zarar getirmemesi durumu.
Tesadüfi Kötücül: İyicil bir gezegenin, harita içerisinde kötücül evlerden birinde yerleşimde, zararlı veya düşük durumda ve zarar görmüş durumda olmasıyla, harita içerisinde, yarardan çok zarar üretmesi durumu.
Tolerans aralığı: Açıların gücünü gösterebilmesi için, gök cisimlerinin birbirlerine aldığı açıların yakınlığı ve uzaklığı isteğe göre seçilebilir. Buna tolerans aralığı denir. Tolerans aralığını aşan açı, etkisini gösteremez. Tolerans aralığı, hızlı gök cisimleri için yüksek tutulurken; aralık, Jüpiter ve sonrasındaki gezegenler için daraltılmalıdır.
Tolerans: Etki alanı sınırı demektir. Bir gezegenin kendisinden başka bir noktaya etki alanının nerede başlayıp nerede bittiğini anlamamıza yarar. Çünkü bir gezegenin etkisi onun açı toleransı dahilindedir.
Topocentric ev sistemi: Placidus sisteminin geliştirilmiş halidir. Daha çok, olaylar hakkındaki zamanlamalan öğrenmek için kullanılan bir sistemdir.
Toprak burçları: Doğadaki toprak elementi ile benzeşim kurularak burçların sınıflandırılması. Boğa, Oğlak ve Başak Toprak burçlarındandır.
Transit: Bir gezegenin hareketi sırasında belirli bir noktadan veya başka bir gezegenin bulunduğu yerden geçişi.
Tutulum Dairesi: Güneşin görünen hareketi esnasında üzerinde bir yıl boyunca bulunduğu yörünge.
Türetilmiş Evler: Evlerin temel anlamlarını, harita sahibi kişinin gözünden değerlendirirken, haritadaki diğer kişiler ve olaylar cephesinden alarak, haritayı daha geniş perspektiften görmek için kullanılır.
U
Ufuk çizgisi: Doğum haritasında yükselen ile alçalanı birleştiren yatay çizgi.
Ufukta kısa süre kalan burçlar: Oğlak, Kova, Balık, Koç, Boğa, İkizler. Bu süreler kuzey yarı küresi için geçerlidir. Eşlekte süre eşit, güney yarım kürede tam tersidir.
Ufukta uzun süre kalan burçlar: Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep ve Yay’dır.
Unsurlar veya Üçlüler: Zodyak dört gruba ayrılır. Her grupta üç burç bulunur. Bu üçlüler veya unsurlar burçların ortak özelliklerini gösterirler. Bu unsurlar da Ateş, Toprak, Hava ve Su’dur.
Uzak açı: Tolerans sınırını aşsa bile hâlâ etkisini gösterebilen açılardır.
Uzaklaşan açı: Transitteki veya doğum anındaki bir gök cismi, doğum haritasındaki bir cisimle tam 0° orb’la birleştikten sonra uzaklaşmaya başlıyorsa buna gezegenin uzaklaşması denir. Gök cismi +3° orb toleransa kadar, uzaklaşan açı durumunu korur. Sonra özelliğini yitirmeye başlar. Örneğin, Koç’ta 7°deki Mars, 4°deki Jüpiter’e uzaklaşan açı ile birleşiyordur. Yaklaşan açıya göre hafiftir.
Ü
Üçgen (Trine): Doğum haritasında güçler arasındaki 120 derecelik çok uyumlu açılar. Bazen bir gezegen iki ayrı güçle bu açıyı yapar. O zaman ortaya büyük talih sayılan bir ‘Büyük Üçgen’ çıkar.
Üçlü Yöneticileri: Herhangi bir elementin gece, gündüz ve paylaşımcı yöneticileri. Arap astrologlar haritayı nitelerken daima incelenen evlerin üçlü yöneticilerinden yola çıkmışlar. Bir evin üçlü yöneticileri, o evin konularıyla ilgili olan ihtiyaçların hayatın hangi alanında giderildiğini anlamamıza yardımcı olur.
Üçlü Yöneticiliği: Ateş, hava, toprak ve su elementlerinden oluşan toplam 12 adet Zodyak burcunun, aynı elemente sahip her 3 burcu aynı üçlüye aittir. Her gezegen belirli elementlerin üçlü grup¬larında yer alır. Nasıl ki bir gezegen kendi yönettiği burç ile aynı element doğasına sahip ise, kendi üçlüsünde bulunduğu burçta da aynı element doğasında olduğu için asalete sahiptir. Örneğin Jüpiter ateş elementi burçlarının üçlü yöneticilerinden biridir.
Üçlüler (Elements): Burçların dahil olduğu element grupları: Ateş (Koç, Aslan, Yay), toprak (Boğa, Başak, Oğlak), hava (İkizler, Terazi Kova) su (Yengeç, Akrep, Balık).
Üçüncül Evler (Cadent Houses): 3., 6. ve 9. Evlerdir. Bunlar zayıf noktalar olup, 3. ve 9. Evler kişinin zihnini etkiler. 6. Ev ise bir gezegen için kötü konum sayılır.
Münevver Maya Çetiner