H
Hastalık Noktası (Part of Sickness): Yükselen burç + Mars – Satürn.
Hava (Air): Astrolojik olarak varolan 4 temel elementten biri. Zodyak’ın üç burcu Hava grubuna girer. Bunlar da İkizler, Terazi ve Kova’dır. Hava üçlüsünün kafa ve zekayla ilgisi vardır. Uyanıklığı, algılama netliğini ve aklı temsil eder.
Hayz: Arapça Hayyiz (yer/yön) kelimesinden gelmektedir. Halb’ e göre daha etkin ve güçlü bir minör asalettir. Bir gündüz haritasında, gündüz gezegeni, ufkun üzerinde ise veya gece haritasında ufkun altında ise ve eril burçlardan birinde ise Hayz durumdadır. Bir gece haritasında, gece gezegeni, ufkun üstünde ise veya gündüz haritasında ufkun altında ise ve dişil burçlardan birinde ise Hayz durumdadır.
Heliosentrik astroloji: Modern bilime göre, Güneş’i gezegenler sisteminin merkezine koyan evren görünümü. Gezegenlere Güneş’ten bakarak gözlem yapan astroloji çeşidi. Gezegenlerin ve Dünya’nm geçtiği burç konumları, geosentrik astrolojiden farklı çıkar. İleri derecedeki astroloji yorumlarında geosentrik ve heliosentrik bilgiler harmanlanır.
Horary astroloji: Soru astrolojisidir. Bir soru sorulur. Bu sorunun sorulduğu anın haritası çıkarılır ve yorumlamalar yapılır.
Horoskop: Belirli bir zamanda (doğum anında veya başka bir olayın başladığı anda) gökyüzü haritasının şematik görünümü. Söz konusu olayın gerçekleştiği yerden görünen ışıkların (Güneş ve Ay) ve diğer gezegenlerin konumlarını ortaya koyar. Horoskop göksel kütlelerin iki hareketini aynı anda gösterir: 1. Gezegenlerin ve ışıkların Zodyak içindeki hareketi; ve 2. Zodyağın dünya çevresindeki hareketi.Doğum haritasının bir diğer adıdır.
Hyleg dereceleri: Hayleg, hayat veren anlamındadır. Eğer Güneş veya Ay, ASC derecesinin 5° üstünden, 25° altındaki bölgede kalıyorsa veya DSC derecesinin 5° altından 25° üstündeki bölgede kalıyorsa veya 9. ev derecesinin başlangıcından 5° altından, 11. ev derecesinin başlangıcından 25° üstündeki bölgede kalıyorsa, horoskop sahibine hayat veren gezegen konumundadır. Bu şartlar sağlanamıyorsa, Yükselen burç, hayat verici kabul edilir. Tradistyonel astrolojide Hayleg, zarar alıyorsa, yaşam ve sağlık tehlikelerle dolu kabul edilir.
I
IC: Kuzey ufkunun başlangıç noktasıdır ve 4. ev girişidir. “Immum Coeli” olarak bilinir.
Ingres: Bir gezegenin burç değiştirmesine ingres denir. Örneğin, Venüs’ün Koç ingresi dendiğinde; Venüs’ün Balık’tan, Koç’a girdiği anlaşılmalıdır.
IP: Deklinasyonlann paralelidir. İki gök cisminin aynı deklinasyonda kalmasıyla oluşan açıya denir. Aynı derecede ikisi güney yarımkürede kalan veya aynı derecede ikisi kuzey yarımkürede kalan cisimler arasında oluşur.
Istasyonel: Gezegenin geri gitmeye veya geri giden gezegenin düzelmeye başlamadan evvel bekleme anı. 1-2 gün sürebilir. Güneş ve Ay hiçbir zaman istasyonel olmaz.
Işıklar: Astrolojide Güneş ve Ay, ışıklar olarak kabul edilir. Horoskobun en değerli elemanlarıdır.
İ
İki Buçukluk (dwad): Horoskopta her biri 2.5 derecelik olan bölüşüm. Tamamında 144 dwad bulunur.
İkincil açılar: Etkilerini indirekt olarak gösterebilen açılara ikincil açılar denir. 18-30-36-40-45-51-72-80-102-135-144-150-154-160-172 derecelik açılar, ikincil tipe girerler. Farkedilemeyen, gizli kalmış yönleri aydınlatmada büyük önem taşırlar.
ikincil evler: 2-5-8-11. evlerdir. Kenar evlerin enerjileri, deneyimlerini uygulama firsatı bulurlar. Bunlara başarıcı (succedent) evler denir. Geleneksel olarak ikincil evlerde, Boğa, Aslan, Akrep, Kova bulunur. Bu dört ev, genelde başkalarıyla olan ilişkileri¬mizdeki zorlanmalarımız ve uyumlarımız hakkında bilgi verir.
İkizler (Gemini): Güneşin, 21 Mayıs – 21 Haziran’da kaldığı, Zodyak’ın üçüncü burcudur.
İlerletme (Progressions): Astrolojide doğumdan sonra 1 gün=1 yıl kabul edilerek hazırlanan harita. Geleceği yorumlamakta kullanılır.
İyicil Gezegenler: Kişinin bir şey üretebilmesini sağlamak için fazla efor sarf etmesine gerek kalmadan ona fayda getiren, ona yardımcı/vesile olan, verimli, ılımlı ve dengeleyen gezegenlerdir. Etkisi iyi yönde çalışan bu gezegenler: Jüpiter, Venüs, Güneş’tir. Merkür koşullara bağlı olarak ve Ay büyürken iyicil olarak kabul edilir.
İzleyen Gezegen: Horoskopta artı yönde önünde en geniş alan bulunan gezegen.
J
Jeosentrik ( geocentric ): Dünya’nın helyosantrik görünümünün karşıtı olan ve dünya üzerinde bulunan kişinin pozisyonunu kozmosun merkezi olarak kabul eden ve astrolojide en yaygın kullanılan bakış açısıdır
K
Karakteristik özellikler: Sıcak, soğuk, kuru ve ıslak dört karakteristik özelliktir ve bunlar çeşitli kombinasyonlar içerisinde, kişilerin burçlarında geleneksel olarak tayin edici unsurlardır.
Kare açı: İki planetin birbirinden 90 derece uzakta olması. Sürtüşmeyi sembolize eder.
Kare Evler: 1-4-7. ve 10. Evler’dir. Bunlara Köşeler de denir. Bu evlerde gezegenlerin etkisi çok güçlü olur.
Karma: Etki tepki yasası. Kişiliğin geçmiş yaşamlardan bu yaşama aktardığı iyi ve kötü alışkanlıkları ifade eden Hindu kökenli kelime.
Karşılıklı Etkileşim: Karşılıklı etkileşim (karşılıklı ağırlama) ise, her iki gezegenin de birbirlerinin yönettikleri burçlarda yerleşimde olmaları, dolayısı ile birbirlerini misafir etmeleridir. Bazı ortaçağ astrologları ve onların (özellikle Arap astrologların) verdikleri bilgileri derleyen Bonatus, iki gezegenin birbirlerini ağırlamaları için aralarında açı olması gerektiğini savunmaktadır. Buna karşın, özellikle Ebu Me’şar ve daha sonra İbni Ezra’dan başlayan, sonraki dönemde William Lilly’e kadar giden bir görüş göre her iki gezegenin birbirlerini yöneticilik, yücelme veya diğer alt yöneticilikler bazında ağırlaması durumunda, arada açı olmasa dahi karşılıklı etki¬leşim vardır. Buna cömertlik “Generosity” denmektedir.
Karşıt açı: İki gökcismi karşılıklı konumlandığında (170-190 derece) meydana gelen açı.
Karşıt Konum: Bir gezegenin başka bir gezegen ile birbirinin karşısındaki yerlerde bulunmaları.
Kavuşum: İki gök cisminin aynı yerde bulunmaları. Bazen aralarında birkaç derecelik mesafe bile kavuşum sayılır.
Kepçe: Doğum haritasında dokuz güç üst tarafa toplanır ve teki aşağıda kalırsa bu şekle ‘Kepçe’ denilir. Kepçe insana başarı verebilir.
Kesit: Zodyak’ın burçlarını veya gökyüzü evlerini ayıran çizgilere kesit denilir.
Kıızey Ay düğümü: Ay’ın güneyden kuzey yanmküreye geçerken ekliptiği kestiği nokta. Şans getirdiği düşünülür.
Kısır Burçlar: İkizler, Aslan, Başak. Doğum haritasında bu burçların yer aldığı evlerin konularıyla ilgili azlık verebilir.
Koç (Aries): Güneşin 21 Mart – 20 Nisan devresinde bulunduğu, Zodyak’ın birinci burcu.
Kova (Aquarius): Güneşin 21 Ocak – 18 Şubat devresinde yeraldığı, Zodyak’ın onbirinci burcu.
Köşeler (Angles): Birinci, Dördüncü, Yedinci ve Onuncu evler. Yükselen, Alçalan, Başucu (MC), Ayakucu (IC).Bu evlerdeki gezegenlerin etkisi çok güçlüdür.
Kötücül Gezegenler: Kişinin bir şey üretebilmesi için büyük efor sarf etmesini gerektiren, ona zarar verebilen, engelleyen gezegenler Satürn ve Mars’tır. Merkür koşullara bağlı olarak ve Ay küçülürken kötücül olarak kabul edilir.
Kuşak Etkisi: Bir burçta uzun yıllar kalan gezegenler kişilerden çok kuşakları etkilerler. Bu yüzden her kuşakta belirli ortak özellikler görülür.
Kuşatılmış Olma: İki gezegenin (genellikle kötücül gezegenler) arasında kalmış gezegen için kullanılır. Bu arada kalma durumu kavuşum veya açısal olarak olabilir.
Kuzey Burçları: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak.
Kümeleşme (stelyum): Üç veya daha fazla sayıda gezegenin bir burç veya evde toplanması.
Küresel Bölüşüm: Horoskopu ikiye bölerek gezegen dağılımlarına göre incelemekte kullanılan yönteme verilen addır.
L
LMT: Lokal mean time, yani sorgulanan doğum yerindeki zaman için kullanılan kısaltmadır.
Münevver Maya Çetiner