A
Açılar (Aspect): Astrolojide iki farklı gezegenin veya uzayda iki farklı referans noktasının birbirine olan uzaklığını ifade eder. Aralarında açı olan gezegenler çok daha etkili duruma gelirler. Latince “aspectus” kelimesinden gelir, birine veya bir şeye bakmak anlamındadır.
Ağırlama: Ağırlama yani resepsiyon, bir gezegenin yönettiği evlere düşen diğer bir gezegeni misafir etmesi durumudur.
Akrep (Scorpio): Güneşin, 24 Ekim – 22 Kasım devresinde yer aldığı Zodyak’ın sekizinci burcudur.
Akslar: Horoskoptaki evlerin başlangıç ve bitiş derecelerini ifade eder. Haritanın yapısal anahtarlarıdır.
Alcocoden: Yaşam uzunluğunu ölçen.
Alçalan burç (Descendent)DSC: Doğu ufkunda Güneş yükselmekteyken, karşıt tarafında, yani batı ufkunda alçalmakta olan burç.
Almuten: Haritada temel ve tesadüfi asalet hesaplamasına göre en fazla güce sahip olan gezegen.
Altmış (Sextile): Aralarında altmış derece olan gezegenleri ifade eder, gezegenler aralarında ahenkli ilişkiler kurarlar.
Analoji: Gezegenlerin yerleşimde bulundukları evler veya burçlar ile doğalarının ne ölçüde benzerlik/paralellik gösterdiğini anlatır.
Anareta: Yok edici. Hayatın sonunu getirdiğine inanılan gezegen. Genel olarak sert etkiler alan gezegen veya hayleg’e sert etki alan gezegen anareta kabul edilir.
Anaretic: Yunanca’dan türemiş bir kelimedir. Yıkıcı olanı, öldürücü ve ölümcül olanı anlatır.
Aphelion: Bir gezegenin, kendi yörüngesinde, Güneş’e en uzak olduğu nokta.
Aphetic: Yaşama ait olanı, yaşamsal olanı anlatır. Hyleg’in Aphetic noktalardan birinde olması gerekir. Örneğin 1. ev Aphetic bir evdir.
Arap Noktalan: Yükselen burç ve gezegenlerin yardımıyla hesaplanan en az 177 adet özel noktaya verilen addır. Şans noktası, evlilik noktası, iflâs noktası… gibi. Bu noktalara oluşan açılar, çok önemli bilgiler yansıtırlar. Lot olarak da bilinirler. Latincede “Pars” kelimesi kaderden kişinin hissesine düşen pay, parça, nokta anlamına gelir. Arap noktaları, gerçek astronomik cisimler değildirler. Ekliptik üzerinde aritmetik olarak türetilmiş, iki veya daha fazla sayıda astrolojik öğenin sentezlenmesinden meydana gelirler, iki öğenin arasındaki boylam farkı hesaplanır ve aradaki fark haritadaki üçüncü önemli bir noktaya (büyük olasılıkla ASC) yansıtılır. Bulunan derece dakika ve saniye bir “nokta” olarak adlandırılır.
Asalet: Bir gezegenin horoskopta yer aldığı konuma göre elde ettiği gücü, avantajı, meziyetidir. Her gezegenin yarattığı etki onun kendine özgü doğası ile ölçülür.
ASC: Doğu ufkunun başlangıç noktasıdır ve 1. ev girişidir. Burada bulunan, yani 1. ev girişini kesen burç “yükselen burç” olarak tanımlanır.
Aslan (Leo):Güneşin 24 Temmuz – 23 Ağustos devresinde bulunduğu, Zodyak’ın beşinci burcudur.
Astrolog:Doğum haritasını çıkaran ve ayrıntılarına göre bunu yorumlayan kimse.
Astroloji Türleri: astrolojinin farklı alanlardaki yorumlama biçimlerini ifade eder. Doğum analizi, dünya, ülkeler, siyaset ve ekonomisi, sağlık, seçim, synastri gibi.
Astroloji: Doğum bilgilerini esas alarak, kişilik ve olaylar üzerinde yorumlar yapan bir şifre çözme tekniği.
Ateş (Fire): Burçların ve gezegenlerin ait olduğu element gruplarından biridir. İstek, heves, atılganlık ve inisiyatifi ve egemenliği temsil eder.
Ateş burçları : Ateş elementine ait üç burç: Koç (öncü), Aslan (sabit) ve Yay (değişken).
Ay düğümleri: Ay’ın yörüngesi ile Güneş’in yörüngesinin astrolojik olarak belirlenen ve birbirinden 5.9 derecelik açıyla ayrılan noktada kesişmesi. Zodyakta birbirine tam karşıt noktalarda yer alan iki kesişme noktası yükselen (kuzey) ve alçalan (güney) Ay düğümleri olarak birbirinden ayrılır. Kişinin evrimsel geçmiş ve geleceğini sembolize eden iki karşıt noktadır. Eğer Güneş ile Ay bu düğümlerden birinde birlikte konumlanmış ise, güneş tutulması olur. Eğer aynı anda karşıt noktalarda iseler, ay tutulması olur. Ay düğümlerine ejderhanın kafası veya ejderhanın kuyruğu da denir. Bu kavramlar, karmik astrolojide özellikle dikkate alınırlar.
Ayakucu (IC – Nadir): horoskopta ufkun en alt noktasıdır 4. ev girişidir
Ay’ın Güney düğümü (South Moon Node): Ay’ın ekinoks’u yukarıdan aşağıya veya güneye doğru kestiği noktaya Ayın Güney Noktası, Güney Düğümü veya Ejderhanın Kuyruğu adı verilir ve simgesiyle gösterilir. Güney Ay düğümü karmayı veya kalıtımı ifade eder, soğuk doğadadır, kötücül olarak bilinir ve birlikte olduğu her şeyin etkisini azaltıcı özellik taşır.
Ay’ın Kuzey düğümü (North Moon Node): Ay ilerlerken ekinoks’u yani Güneş’in izlediği varsayılan yolu yukarıya veya kuzeye doğru keser. Buna Ayın Kuzey Noktası, Kuzey Düğümü veya Ejderhanın Başı adı verilir Bu nokta simgesiyle belirtilir. Kuzey Ay düğümü hazmedilmesi gereken yeni malzemeyi temsil eder, ılık doğadadır, iyicil olarak kabul edilir ve birlikte olduğu her şeyin etkisini arttırıcı özellik taşır.
Ayrılma (Seperation): Kavuşum konumunda olan iki gezegenden hızlı hareket edenin diğerinden uzaklaşması.
B
Bağlantı yıldızı: Bir bölgedeki yıldızların koordinatlarını bulmak için seçilen belirli bir yıldız.
Bakıs Açısı: Horoskopta yerleştirilen gök cisimleri arasında oluşan açı.
Balık (Pisces):Güneşin 19 Şubat – 20 Mart devresinde yer aldığı, Zodyağın 12. burcudur.
Başak (Virgo): Güneşin 23 Ağustos – 23 Eylül devresinde yer aldığı, Zodyak’ın altıncı burcudur
Başucu (MC – Zenit): Horoskoptaki tepe noktası, 10. ev girişidir.
Batı Evleri (Occidental): Dördüncü ev ile onuncu ev arasında (4-5-6-7-8-9) kalan evler.
Batıl Astroloji: Astrolojik disiplin metafiziği veya gizlerini kapsayan bilgidir.
Bereketli burçlar: Yengeç, Akrep, Balık. Doğum haritasında bu burçların yer aldığı evleri ilgilendiren konularda artış olur.
Birincil açılar: En çok dikkate alınan ve etkilerini direkt olarak gösteren açılara denir. Örneğin; 0° kavuşum, 60° sekstil, 90° kare, 120° trin veya üçgen, 180° opozisyon veya karşıt açı, birincil açı grubuna girer. Etki değerleri çok güçlüdür.
Birincil evler: Kenar (angular) evler olarak da bilinir. 1., 4., 7., 10. evlerdir. Horoskobun 1. ev başlangıcı, Güneş’in doğumunda doğu ufkunda yükseldiği yerdir. 4. ev dilimi başlangıcı, Güneş’in gece yansı bulunduğu en dip noktadır. 7. ev dilimi başlangıcı, Güneş’in akşam zamanındaki batı ufkunda battığı andır. 10. ev dilimi başlangıcı, öğle vakti, Güneş’in eriştiği en yüksek derecedir. Bunlara horoskopun köşeleri denebilir. Burayı kapsayan burçlar köşe burçlar, bu evlerde bulunan gezegenler ise köşe gezegenler adıyla da anılırlar. Yorumcu için önemli bölgelerdir. Bu evlere birincil veya kenar evler de denir. Geleneksel olarak yönetici burçlar olan Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak, kenar evlerde bulunur ve bu evler bu burçların enerjilerini tanımlar.
Birincil üçlü: Güneş, Ay ve yükselen bir arada yorumlanması, bireyliğin “iskeleti” olarak kabul edilir.
Birleşme (Conjunction): Doğum haritasının en önemli açılarındandır. Bu durumda iki güç birbirlerinin üstüne düşebilir. Birleşme açısında iki gezegen arasında 8 derece kadar yaklaşıklık payı bırakılır.
Boğa (Taurus): Güneşin 21 Nisan – 20 Mayıs döneminde yer aldığı, Zodyak’ın ikinci burcudur.
Bohça: Bir haritada bütün gezegenlerin 120 derece içine toplanmasından meydana gelen şekil. Gezegenlerin böyle toplanması insanın sadece belirli birkaç konuyla ilgilenmesine neden olabilir.
Boşlukta kalmak: Gezegenin, diğer gök cisimleriyle hiçbir belirleyici açısının olmaması hâlidir. Ay, genelde sık boşlukta kalır. Yeniliklere girişmek için önerilmeyen zamanlardır. Dinlenmek veya yarım kalan işleri bitirmek için uygun zamanlardır.
Bölgesel Tespit: Bir planetin yerleştiği, yönettiği ve bağlantılı olduğu evleri saptamak. Bu saptama bize, bahse konu planetin haritanın içerisinde hangi alanlarla ilişkili olduğunu anlama konusunda yardımcı olacaktır. Örneğin Venüs 11. evde yerleşmiş, 12. ve 7. evleri yönetiyorsa, bu evler arasında bağlantı sağlıyor demektir. Venüs’ün açı yaptığı planetlerin ev yerleşimleri ve yöneticilikleri de bu evlerle bağlantılı demektir. İlk kez Morinus tarafından kullanılan bir terimdir.
Burç :Zodyağın (360 derece) 30 ar derecelik 12 ye bölünmesi sonucunda her bir bölüme verilen isim. Güneş ile Dünya’nın yörüngesel ilişkisinin bir aşaması ve temel psikolojik süreçlerin her biri.
Burç Yöneticiliği: Bir gezegenin, doğal olarak yöneticisi olduğu bir burçta ya da doğal olarak benzerliği olan yerleşimde bulunması durumu. Gezegen böyle konumda gereklerini rahatça sergiler ve taahhütlerini yerine getirir. Örneğin Ay Yengeç’te burç yöneticiliğine sahiptir.
Burçlar Kuşağı (Zodiac): gökyüzünde, gezegenlerin konumlarını tanımlayabilmek amacıyla belirlenen 360 derecelik, 12 eşit dilime bölünmüş sanal kuşak.
Burçlar: 12 Güneş burcu veya takımyıldız: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay Oğlak, Kova ve Balık.
Büyük Dörtgen: Birbiri ile karşıt ve kare açılı yerleşmiş dört gök cisminin oluşturduğu görünümdür.
Büyük Üçgen: Birbiri ile 120 derecelik açı yapan üç gök cisminin oluşturduğu görünümdür.
C
Castor ve Pollux: İkizler takımyıldızında bulunan çok parlak iki yıldız. Bunlara mitolojide zıt iki kardeş olan Castor ve Pollux’un adı verilmiştir. İkizler burcunda bu nedenle zıtlıklar olduğu söylenir.
Cinsiyet: Burçların, gezegenlerin ve asteroidlerin her birinin eril ya da dişil oldukları düşünülür. Cinsiyetler gökcisimlerinin karakteristik özellikleriyle yorumlanmasına yardımcı olur. Zodyak’ın 12 burcu ( aktif ve egemen ) 6 eril ve ( pasif ve kabul edici ) olan 6 dişil burca ayrılmıştır. Cinsler ile burçlar birbirleriyle tutarlı bir biçimde eşleşirler. Koç=eril, Boğa= dişil, İkizler=eril, gibi.
CİP: Deklinasyonlann karşı paraleline denir. İki gök cisminin zıt deklinasyonda kalmasıyla oluşan açıdır. Aynı derecede fakat biri güney ve diğeri kuzey yanmkürede kalan gök cisimleri arasında oluşur.
Ç
Çift karakterli burçlar: İkizler, Yay, Balık. Bu burçların yer aldığı evlerin konularında çift etki sözkonusudur.
Münevver Maya Çetiner