M
MC (Medium Coeli): Doğum anı ve yerinde gökyüzünün tam tepesinde olan nokta.. Doğum haritasının en yüksek noktası. Buna ‘Gökyüzü Ortası’ veya ‘Başucu Noktası’ da denilir. Güneş’in tam öğle vak¬tinde en tepeye ulaşuğı noktadır. Gökyüzü ortası, 10. evin başladığı noktayı gösterir.
Meridyen: Gökküre üzerindeki hayali çember. Doğum haritasının dikey ekseni, midheaven ile nadir’i birleştiren çizgi
Moiety: Latince Medietas’ tan türemiş bir kelimedir. Orta veya ortalama manasına gelir. Tolerans, gezegeni merkezde kabul ederek hesaplanır. Dolayısı ile etkisi kendi merkezinden her iki tarafına (gezegenin sağına ve soluna) genişler. İşte her iki taraf astrolojide Moiety (yarım etki alanı) olarak adlandırılır.
N Harfi
Nadir: Yer ekseninin gökküreyi deldiği ve gözlemcinin ufkunun altında kalan noktadır.
Natal (doğum) harita: Doğum anına ait doğum haritası.
Natal Astroloji: Doğum Astrolojisi. Doğum harita¬sı sahibinin kişisel potansiyellerini, eğilimlerini, motivasyonlarını, hayatında ortaya çıkması beklenen olasılıkları, finans durumunu, ilişkilerini, yerleşim, ailevi durum ve çocuklarla ilgili konularını, sağlığını, eğitimini, kariyerini, sosyal çevresini, hayatında karşılaşacağı gizli ve açık düşmanlıkları saptamaya yönelik tekniklerin kullanıldığı astroloji branşıdır.
Natal gezegen: Gezegenin doğum anına ait konumu.
Negatif Burçlar (Negative Signs): Toprak veya Su üçlülerindeki burçlar negatif sayılırlar. Boğa, Yengeç, başak, akrep, oğlak ve balık
Nitelikler:Burç enerjisinin ifade biçimleridir, öncü, sabit, değişken.
Novenaria Signorum: Her burcun 3°20′ bölümlü 9 gruba bölünmesinden oluşan tablolardır. Her üçlü element bu 9 ana bölümlemenin öncü burcunun yöneticisi ile başlar.
O
Odak Noktası: Özel bir görünüme sahip bir dizinin gezegeni.
Oğlak (Capricorn): Zodyak’ın onuncu burcudur. *Güneş*, 22 Aralık – 20 Ocak devresinde bu burçta bulunur.
Oğlak dönencesi: Oğlak burcundan geçen eşleğe paralel daire.
Oksidental: Bir gezegenin Güneş’ten sonra batması durumu. Güneş’e göre Oksidental gezegenler, vaatlerini yerine getirmekte zorlanırlar, metotları genellikle anti-sosyal ve sorgulanır niteliktedir.
Olumlu Burçlar: Koç, İkizler, Aslan, Terazi, Yay ve Kova.
Orantısız açılanma: Bir doğum haritasında oluşan pek çok açının birbirleriyle açı kalıbı oluşturamaması durumudur. Düzensiz enerji akışı dolayısıyla doğum haritası sahibinin dağınık bir kişiliği olduğunu gösterir.
Orb:Bir açının etkili olabilme limitleri. Açıların hesaplanmasında kabul edilebilir ölçüde sapma toleransı. Bu sapma toleransları açının türüne ve astroloji ekolüne göre 1 ila 10 derecelik açılarda değişebilir.
Orta nokta-midpoint: Zodyak’taki iki gök cisminin bulunduğu derecelerin aralarındaki yay uzunluğu hesaplanarak, yarıya bölünmesiyle elde edilen derecedir. Orta noktaların hesaplanma işlemi için, gök cisimlerinin hareketleri, başlangıç enerjisini veren ilkbahar noktasından başlayarak derece cinsinden hesap edilir.
Oryantal: Bir gezegenin Güneş’ten önce doğması durumu. Güneş’e göre Oryantal olan gezegenler güçlü, vaat ettiklerini yerine getirmekte etkili, kullandıkları metotlar iyicil, sosyal, kabul edilir ve övgüye değerdirler.
Ö
Öncü (Cardinal): Burçların üç niteliğinden biri. Aktifliği, inisiyatifliliği ve kararlılığı temsil eder. Öncü burçlar Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak’tır.
P
Paran: Önemli bir takımyıldızın ya da gezegenin belirli açılarda olduğu anda, o açılara denk gelen yıldızlar ya da yıldız gruplarıdır. Eşlik edenler olarak görülürler. Kadim astrolojide bu terim, Zodyaksal dekanlarla birlikte yükselen takımyıldızlar için de kullanılmıştır.
Peregrin: Bir gezegenin yerleştiği burçta herhangi bir asalete veya zayıflığa sahip olmaması durumu. Böyle bir gezegen, yabancı bir ülkede seyahat etmekte olan bir yabancıya benzetilebilir. Burada herhangi bir hakka, işe sahip değildir. Buradaki durumu tamamen bu ülkenin yöneticisinin keyfiyetine kalmıştır. Bu durumdaki geze¬gen, içinde bulunduğu burcun yöneticisinin durumuna göre değerlendirilir.
Perihelion- perigee: Bir gezegenin, kendi yörüngesinde, Dünya’ya en yakın bulunduğu nokta.
Placidus ev sistemi: 17 yy.’ın başlarında İspanyol rahip Placidus de Titus tarafından geliştirilmiştir. Hesaplama matematiği, çok zor olan bir sistemdir. Örneğin, MC, tepe noktasının, ASC, yükselen noktaya ulaştığı yay parçasının zaman uzunluğunun üç parçaya bölünmesi ile 11. ve 12. ev parçaları hesaplanır. Özellikle zamana bağlı yorumlamaya yönelik olan horary ve eleksiyonal astroloji dallarında, uzmanlaşıyorsanız veya psikolojik yaklaşımları derinleştirmek istiyorsanız, bu sistem detaylı cevapları yansıtabilir. Bu yüzden çok kullanılan bir ev sistemidir. Ama enlemin 66,5 dereceye ulaştığı yerlerde ekliptiğin özel dereceleri, yükselen noktaya hiçbir zaman ulaşamadığından bu yerler için sistem kullanışsız hale dönüşür.
Pozitif Burçlar (Positive Signs): Ateş ve Hava üçlülerine giren burçlar pozitiftir. Koç, ikizler, aslan, terazi, yay, kova.
Presesyon: Eksen kayması. Sabit yıldızlı göklerin dünya’nın ekseni doğrultusunda ileri doğru ağır ağır ilerleyişi. Bunun sonucunda, Zodyak burçlarına isimlerini veren konstellasyonlar (takım yıldızlar) her 72 yılda 1 derece ilerlerler. Dolayısıyla, gökyüzü her 2160 yılda bir (30 derecelik) bir astrolojik burç genişliğinde ileri gider. Bu da astrolojide yeni bir çağın başlaması demektir.” Platonik yıl”ı geçtikten sonra, yani 25,850 yıl sonra, sabit yıldızlı gökler o kadar ilerlemiş olurlar ki Zodyak burçları ve takım yıldızlar yine “birbirlerinin arkasında” konumlanmış olurlar.
Primary Directions: Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüş hareketine göre çalışan bir ilerletim yöntemidir. Hem Natal hem de Mundane astrolojide kullanılır. Oldukça karışık bir yöntemdir, îlerletimde kullanılan göstergeler ana olarak 7 tanedir. ASC, MC. Güneş, Ay, Şans Noktası, doğumdan önceki yeniay veya dolunay dereceleri.
Prorogator: Kişinin hayatının devamlılığını sağlayan ışıklar veya gezegen veya herhangi bir Zodyak derecesi. Genel olarak yaşamsallığı anlatır.
R
Rektifikasyon: Kişinin tam bilinmeyen doğum saatinin, olayların gidişatına göre tekrar düzeltilmesi işlemidir.
Relokasyon haritası: Doğum sahibi, doğduğu yerden başka bir yerde bulunuyorsa bu bölgeye göre çıkarılan yeni doğum haritasına relokasyon haritası denir.
Münevver Maya Çetiner