Güneş, çapı 1.390.000 km, yüzey sıcaklığı 6.000 C olan, yüzeyinden içeriye doğru gidildikçe sıcaklığı 15-20 milyon dereceye çıkan, içine bir milyon adet dünyanın sığabileceği dev bir gaz topudur. Güneşte termonükleer enerji vardır, her saniye 564 milyon ton hidrojen 560 milyon ton helyuma dönüşür, dönüşüm sonucu açığa çıkan 4 milyon ton madde enerjiye dönüşerek uzaya yayılır. Bu enerjinin yalnızca 2 milyarda biri 8 dakikada dünyaya ulaşır.
Güneş yüzeyi sürekli kaynama durumundadır. Güneş yüzeyinde birer alev sütunu gibi yükselen gaz kütlelerinden başka, yüzeyde bir takım donuk bölgeler vardır. Bunlar gerçekte manyetik burgulum fırtınalarından başka bir şey değildir. Bu manyetik alanlar o denli güçlüdür ki Dünya’mızın atmosferindeki pek çok manyetik olayı etkiler, örneğin radyo dalgalarının düzgün yayılışını ve radarların çalışmasını engeller. Dünya’dan kırmızımsı alevler olarak görünen gaz püskürtmeleri ise Güneş yüzeyinden 1.500.000 km. yükseklere kadar çıkan hidrojen gazı kütleleridir. Yüzeyin püskürtme hızı ortalama olarak saniyede 300 km. dir. Güneş yüzeyindeki bir cm2’lik alan saniyede 1.500 kalorilik ısı enerjisi yayar. Isı ve ışık Güneş içinde sürekli olarak nükleer tepkimeler olmasından oluşur.
Bilimsel araştırmalar sonucu, 4,5 milyar yaşındaki güneşte sürekli oluşan patlamaların, güneşi sürekli büyüttüğü, yaklaşık olarak bu büyümenin ve genişlemenin 7,4 milyar yıl sonra sistemdeki gezegenleri de içine alarak devasa ateş topu olduktan sonra büzülerek kara deliğe dönüşeceği bulunmuştur. Yani Güneş daha en az 7 milyar yıl daha dünyaya hayat verecektir.
Güneşin dünyaya uzaklığı 152,6 milyon Km, Samanyolu galaksisinin merkezine olan uzaklığı 25 bin ışık yılıdır ( Bir ışık yılı 9,5 trilyon km)
Güneş içinde bulunduğu Samanyolu galaksisinin ritmiyle uyumlu biçimde yüksek hızla kendi etrafında dönerek çok güçlü çekim alanı oluşturur, dünya ve sistem içinde yer alan diğer gezegen ve asteroidler de bu çekim alanının parçası olarak güneş etrafında eliptik yörüngede dönerek güneş sistemini oluştururlar.
Güneş kendi ekseni çevresindeki dönüşünü 24 gün 9 saatte tamamlar. Aynı zamanda evrende Herkül takım yıldızına yönelen bu hareket sırasında Güneş, gezegen sistemini de birlikte sürükler.
Münevver Maya Çetiner
Nisan 2009- Ankara