Astrolojide Element nedir?
İnsanoğlu dünyada var olduğundan itibaren evrenin, dünyanın, insanların ve her şeyin neden-nasıl var olduğunu sorgulamıştır. Varoluşçu sorgulamalar ve gözlemler sonucunda, Eski Yunan felsefesinin şekillendirdiği astrolojik sembolizm sisteminde, yaratıcının evrendeki düzeni 4 temel enerji kalitesiyle yarattığı varsayımından yola çıkılarak dört temel element teorisi oluşturulmuştur, dört element farklı dönüşümlere girerek evrendeki varoluş düzenini ve her türlü varlığı oluşturan yapı taşlarıdır. Kişisel anlamda ise içimizde var olan temel enerji ve bilinç türünü ifade eder. Herkeste dört element bulunur ancak farklı enerji ve bilinç düzeyinde yer alır.
Bu elementleri Kimya bilimindeki elementlerle karıştırmamak gerekir. Kimyasal elemetler maddenin yapıtaşlarını oluşturan atomları, atomları oluşturan proton ve nötronlar ile atom çekirdeği etrafında dolaşan elektronların yapısını inceleyerek, kimyasal periyodik tabloya ekler. Periyodik tablodaki elementlerin atom numarasını, atom çekirdeğindeki proton sayısı belirler ve son 250 yılda yaklaşık her 2,5 yılda bir tabloya yeni element numaraları eklenmektedir. Bugüne kadar bulunan Periyodik tablodaki element sayısı 112 dir.
Astrolojik sembolizmdeki Elementler ise daha farklı sistemle çalışır. Astrolojide dört temel element bulunur, bu elementler sırasıyla Ateş, Toprak, Hava ve Su’dur. Astrolojik sembolizmdeki elementleri ise varoluş enerjisinin farklı devindiği kaliteler oluşturur.
Astrolojideki temel kaliteler nelerdir?
Elementi oluşturan dört temel kalite vardır.
Sıcak
Soğuk
Kuru
Nemli
Bu kalitelere astrolojide unsur denir. Unsurlar varoluşun temelidir. İçinde bulunduğumuz madde evreninin yaratılmasındaki etkili evrensel prensipleri belirlerler. Kaliteler Elementlerin ve bu elementlerle tanımlanan burçların doğalarını gösterirler.
Temel Kalitelerin Astrolojik anlamları nedir?
Sıcak Kalite: Canlılık, aktiflik, hareketliliği temsil eder, enerjisel olarak genişlemeyi, yayılmayı ve akışkanlığını ifade eder.
Soğuk Kalite: Hareketsizliği, pasifliği, büzüşmeyi temsil eder, enerjisel olarak yoğunlaşmayı, içe dönmeyi ifade eder.
Kuru Kalite: Katılığı, sabitliği ve parçalamayı temsil eder, enerjisel olarak gerilmeyi, esneklikten yoksunluğu ve ayırıcılığı ifade eder.
Nemli Kalite: Yumuşamayı ve gevşemeyi temsil eder, enerjisel olarak birleştiriciliği, akıcılığı ve bereketi ifade eder.
Temel kaliteler Aktif kaliteler ve Pasif kaliteler olarak ikiye ayrılır.
Aktif Kaliteler : Sıcak ve Soğuk
Pasif Kaliteler: Kuru ve Nemli’dir.
Her bir element, bir aktif ve bir pasif kalitenin birleşiminden oluşur. Buna göre;
Kaliteler aktif (eril) ve pasif (dişil) prensip olarak ikiye ayrılır. Sıcak ve soğuk kaliteler aktif, nemli ve kuru kaliteler pasiftir. Bu sınıflandırma Çin felsefesindeki Yin (su ve toprak) ve Yang (ateş ve hava) sınıflandırmasına da karşılık gelir. Her element bir aktif ve bir pasif kalitenin birleşiminden oluşur, buna göre;
Ateş elementi: Sıcak ve kuru
Toprak elementi: Soğuk ve kuru
Hava elementi: Sıcak ve nemli
Su elementi: Soğuk ve nemlidir.
Bu temel birleşimleri nedeniyle elementler de birbirlerine dönüşerek bir döngü oluştururlar. Ateşin sıcak ve kuru yapısı, sıcaklığına nem karışınca havaya, Havanın sıcak nemli yapısı, soğuduğunda suya, Suyun nemli ve soğuk yapısı kuruduğunda Toprağa, toprağın soğuk ve kuru yapısı ısındığında ateşe dönüşür. Bu yapılar insan karakterlerinin oluşmasında önemli etkenlerdir. İnsanlara sıcakkanlı, üretken, hareketli, cıvıl cıvıl veya inatçı, soğuk ve mesafeli denmesinin nedenidir.
Münevver Maya Çetiner
Eylül 2009-Ankara