‘’Tellerin uğultusunda bir geometri var. Kürelerin aralıklarında da müzik var. İpler veya metal parçaları gibi dünyasal nesneler harekete geçirildiğinde ses çıkarıyorsa, Güneş, Ay ve gezegenler ile Sabit Yıldızlar da sonsuza kadar ses çıkarmalıdır.’’
Pisagor (MÖ 569-490)
Astroloji ve Müzik İlişkisi
Kökeni Antik Mısır ve sonrasında Pisagor’a dayanan Kürelerin Müziği veya Kürelerin Armonisi olarak adlandırılan varsayıma göre; gökyüzündeki gezegenlerin aralarındaki uzaklık orantıları ile müzikal aralıklar birbirine paraleldir. Bu paralellik müzikte uyumlu sesler oluşturuyorsa, gezegenlerin de algılayamadığımız uyumlu müziği olmalıdır.
Dinlediğimiz pek çok tarzda şarkı, beste klasik müzik armoni ve ses sistemini kullanır.
Astrolojide Klasik gezegenlerin sayısı ve Müzik Notalarının sayısı yedidir. Ses sisteminde kullanılan notalar ile notalar arasındaki diyez ve bemollerin oluşturduğu ses sistemi 12 ton’dur, zodyak burçları ve evlerin sayısı da 12. Astrolojide kullandığımız açılardan 90 derecelik kare açı, müzikte kullanılan minör üçlüsü ile, 120 derecelik üçgen açı ise Majör üçlüsü ile eşleşir.
Hangi gezegenler hangi notalarla eşleşir?
Satürn (en pes ses) = Do
Jüpiter = Re
Mars = Mi
Güneş = Fa
Venüs = Sol
Merkür = La
Ay (en tiz ses) = Si
Astroloji – Müzik – Şifa ilişkisi nasıldır?
Antik zamanlardan bu yana hastalıklara tedavi yöntemleri aranırken, seslerin titreşimlerinin ve seslerden oluşan müziğin insan üzerindeki iyileştirici etkisi de araştırılmıştır. Antik Yunan’da Apollon Lyr çalarak hastaları tedavi etmeye çalışırken, tıbbın babası sayılan Hipokrat bazı hastaları tedavi için ilahilerle tapınaklara götürürmüş, Platon ise işitme engellilerin tedavisi için trampet kullanırmış. Orta çağda yaşananlar sonucu gelişen korkular ve ruhsal bozukluklar ile böcek-örümcek ısırmaları için özel besteler geliştirilerek hastalara dinletilirmiş.
Hastalıkların tedavisindeki bu arayışlar dört unsurdan oluşan dört element teorisine dayandırılıyordu. İbn-i Sina Tıbbının da temelini oluşturan bu dört element, insan bedeninde dört mizaca denk geliyordu.
Buna göre;
Sıcak + kuru unsurlardan Ateş Elementi (Choleric)
Soğuk + kuru unsurlardan Toprak Elementi (Melankholic)
Sıcak + nemli unsurlardan Hava Elementi (Sanguin)
Soğuk + nemli unsurlardan Su Elementi oluşur. (Phlegmatic)
Zaman içerisinde arayışlar gelişerek, Astrolojide 12 burcun element ve nitelik özellikleri ile müzik tınıları harmanlanmış, Osmanlı tedavi musikisi geliştirilerek 12 burç 12 makamla eşleştirilmiş, bu makamlarda bestelenmiş eserler şifahanelerde hastalara dinletilerek tedavi edilmeye çalışılmıştır. Bestekar Buhurizade Mustafa Itri efendi (1640-1711) eserlerinde bestelerinin yanına hangi burca mensup olduğunu da not düşmüştür.
Burçlar ve Makamları
Koç burcu: Rast Makamı
Boğa burcu: Irak Makamı
İkizler burcu: Isfahan Makamı
Yengeç burcu: Zirefkend Makamı
Aslan burcu: Büzürg Makamı
Başak burcu: Zengüle Makamı
Terazi burcu: Rehavi Makamı
Akrep burcu: Hüseyni Makamı
Yay burcu: Hicaz Makamı
Oğlak burcu: Nihavend Makamı
Kova burcu: Neva Makamı
Balık burcu: Uşşak Makamı
Münevver Çetiner
Mart 2021-Ankara
Tavsiye: Müziğe meraklıysanız ve şarkıların kolay notalarını bulmakta zorlanıyorsanız aşağıdaki siteye bir göz atabilirsiniz. Piyano, keman, flüt, melodika notaları bulabilirsiniz.